onsdag 24. oktober 2012

Høstkos i Rabben



Forrett:
Se­sam- och ing­e­färs­rostad pumpa

              
 

Ingredienser   

1 kg         gresskar
0,5 dl       olivenolje
1 tsk        sesamolje
20 g         revet ingefær
1 stk        hvitløksbåt
1 ss          sesamfrø
salt

Fremgangsmåte               

1 Dela pumpan på mitten och gröp försiktigt ur kärnhuset. Spara gärna kärnorna som kan torkas och sedan rostas och saltas.
2 Skär pumpan i klyftor och lägg på en plåt.
3 Blanda ihop oljor, ingefära, chili, vitlök och sesamfrön till en god marinad som penslas på pumpaklyftorna. Salta och rosta klyftorna i ugn, 200 grader, ca 40 minuter.
 
Hovedrett:

Lammefrikasse

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. pors.  
 
Ingredienser
1 kglammekjøtt med bein
2 stkhvitløkfedd
50 gsellerirot
1 stkliten løk
1 stkgulrot
kokte poteter til servering
Saus
3 sssmør, usaltet
3 sshvetemel
1 dlkremfløte
2 stkgulrøtter
1 stkløk
0.5 stkpurre
salt og pepper
 
Fremgangsmåte
Skjær lammekjøttet i grove terninger. Legg dem i en kasserolle med kokende vann. Gi et oppkok og sil av vannet. Tilsett nytt, kaldt vann, og kok opp. Skrell hvitløk, sellerirot, løk og gulrot og kutt dem i grove biter. Tilsett i kasserollen.
Skum av eventuelt fett og skum, og senk temperaturen. La kjøttet trekke til det er mørt, ca 1-1 ½ time.
Sausen lages ved at smør og mel freses godt i en kasserolle. Spe med kokende lammekraft under omrøring til passe konsistens. Skrell og skjær gulrot, løk og purreløk i skiver, og kok dem i sausen i fem minutter. Tilsett fløte og kjøttet i sausen.
Smak til med salt og pepper. Anrett på tallerkener. Server med kokte poteter.
 
 
Dessert:

Gresskarpai

 
 

 

 

 

 

Ingredienser

Hjemmelaget paibunn
  • 200 g hvetemel
  • 150 g meierismør
  • 2 ss vann

Fyll til gresskarpai

  • 6 ss hvetemel
  • ½ ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt allehånde
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt muskat
  • 2 egg hele
  • dl sukker
  • 2 ss smeltet meierismør
  • 400 g gresskar
  • 3 dl kaffefløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • Tilbehør

    1 beger dessertfløte

Tips

#1: Et gresskar skal være fast og litt hardt i skallet. Skallet vil ha små rustfragede områder og kanskje små rifter - dette har ingenting å si for kvaliteten. Unngå gresskar som er myke eller har store, brune flekker.
Til oppskrifter som denne hvor gresskarkjøttet skal kokes, kan det faktisk lønne seg å finne de litt mindre variantene av gresskar (mellom 2-4 kg) ettesom kjøttet i disse har mer tetthet og ofte er litt søtere enn de større variantene.
#2: Kjenner du til bakgrunnen for "Pumpkin Pie"? Les mer om gresskarpai på Wikipedia

Slik gjør du

Slik gjør du
  1. Paibunn

    Ha alle ingrediensene til paibunnen i en foodprosessor og kjør til en fast deig. La den ligge i kjøleskapet i ca 30 minutter før du kjevler den ut.
  2. Finn fram en paiform og forvarm stekeovnen til 200 °C.
  3. Fyll til gresskarpai

    Mens paideigen ligger kaldt, damper du gresskarkjøttet til det blir mørt. Bruk en dampkjele eller kok det i vann i 15-20 minutter. Sil av overflødig vann og sett kjøttet til avkjøling. Mos deretter kjøttet for hånd eller i en foodprosessor, slik at det blir til en fin gresskarpuré
  4. Steke paibunnen

    Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet i ca. 10 minutter. Sett ned varmen til 180 °C.
  5. Videre om paifyllet

    Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskarpuré, kaffefløte og vanilje. Ha fyllet i paiskallet og stek gresskarpaien i ca 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.
  6. Server paien lun eller avkjølt med vispet krem
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar