Vi er tre jenter som er inne i vårt tiende år med månedlige kokkinger, hvor den som har tur ordner med oppskrifter og innkjøp. Så koser vi oss med å lage en tre-retters middag sammen. Mye latter og en del feillesing har gjort at vi har til tider fått noen interessante retter på bordet til slutt. Men vi har også lært oss masse teknikker og hva man kan og ikke kan gjøre. Velkommen inn for en titt og ny inspirasjon til matlaging. Hilsen tre glade amatører.
mandag 21. september 2009
LAMMELÅRET
1 stk lammelår (ca 1,5 kg) - sørg for at slakteren har fjernet nøkkelbeinet
rosmarin
2 ss smør
1 stk hvitløk
salt
nykvernet sort pepper
4 dl rødvin
2 ts sukker
1 ts maisenna
50 g smør
FLØTEGRATINERTE POTETER
1,2 kg potet
2 fedd hvitløk
2 stk sjalottløk
5 dl fløtemelk
god ost til gratinering
litt timian
salt
nykvernet sort pepper
FREMGANGSMÅTE:
Et lår av denne størrelsen rekker til 4-6 personer.
Vi starter med låret. Puss det fritt for sener og stempel. Rut overflaten forsiktig med kniv og gni låret godt inn med salt og nykvernet pepper. Lag en lomme inne med beinet. Stikk masse rosmarin og hvitløksfedd inn langs lårbeinet. Brun låret i smør i en stor stekepanne til det blir brunt og sprøtt. Legg det over i en langpanne og stek det videre i ovn på 200 C i ca 30 min eller til det når en kjernetemperatur på 60 C (bruk steketermometer). La kjøttet hvile 20 min før du skjærer det opp for servering.
Skrell potetene og kutt dem i tynne skiver på ca 2 mm. Kok opp fløtemelk (fløte og melk blandet fifty / fifty) med finsnittet sjalottløk, hvitløk og litt finhakket timian. Ha oppi potetene, gi dette et raskt oppkok. Hell denne massen i en ildfast form eller langpanne og dryss god (vellagret og smakskraftig) ost på toppen. Stek dette i ovn på 200° C i ca 30 min og gratiner på slutten med litt grillvarme så osten blir sprø og god.
Sett det ferdige lammelåret inn i ovnen med potetene de siste 5 min.
Rødvinsaus: Kok rødvinen med sukker til det er halvparten igjen. Rør ut maisennaen i noen spiseskjeer vann. Ha i sausen og rør rundt. Ha i kraften fra lammesteken. Pisk inn 50 gram smør og smak til med salt og pepper.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar